Muminvärlden/Muumimaailma

Hej på er igen efter ett par dagar i Finland. I förrigår tog jag, min mamma, min kusin samt min moster båten till Åbo för att gå i muminvärlden dagen därpå. När vi klivit på båten åt vi litegrann och sedan gick vi på Lilla My disco med min treåriga kusin, därefter gick vi till taxfreen och ni får se vad jag köpte i ett annat inlägg tänker jag. Sedan gick vi faktiskt och lade oss och sov direkt. Vi hade rummet under ett festställe så jag kunde bara sova i ungefär två timmar pga allt ljud.
 
Vi åt i alla fall frukost på båten och sedan var det dags att kliva av. Vi tog bussen till Nådendal och gick mot muminvärlden! Har peppat inför detta i över ett år och hade sparat pengar ungefär lika länge.
 
Vi var olyckligtvis en timme för tidiga så vi fick köa utanför istället. Min kusin hade det i alla fall roligt vid husen och frågade hela tiden om mumin var hemma, så gullig.
 
Moster och kusin i väntan!
 
Tillslut blev det insläpp och vi blev välkomnade utav teater råttan emma <3 Hon är så fin tycker jag. Vi tittade även lite snabbt i sniffs shop (vi gick dock tillbaka dit innan vi gick, det får ni se när jag visar vad jag har köpt haha)
 
Efter att ha köat i en timme i värmen var inte min kusin så peppad på att vi skulle leta upp något ställe att lämna in väskor och fixa namnlappar till honom innan vi fick gå till muminhuset. 
 
Han blev lyckligare några minuter senare för då var vi framme vid Mumins hus! Detta hur bygger Mumin i avsnittet när Lilla My's syskon är på besök. Det är nytt för iår och väldigt bra byggt, det borde vara svårt att bygga ett snett hus liksom.
 
bredvid mumins hus låg muminhuset<3 Här var Lilla My, Snusmumriken, Muminpappan, Muminmamman och Sniff när vi kom dit.
 
och även Snorkfröken! En av mina favoriter pga luggen.
 
Det var så fint inne i muminhuset också, jag ville bara flytta in dit.
 
Så blev vi lite trötta och bestämde oss för att äta. Vi satte oss vid Burger men jag åt pizza eftersom att det inte fanns något veggo vid hamburgarna :´(
 
Pizzan var i alla fall himmelskt god!! All pizza är väl god egentligen. Muggen och servetterna gjorde ju saken bättre och jag tog med mig det hem hehe, upps. En får ju passa på eftersom att det knappt finns något mumin i Sverige.
 
Så var vi mätta och begav oss bort till husen igen. Jag tycker att själva mumindalen här är så fin också, det är så fina hus och färger samt skyltar. Det är även fint att runt sagostigarna och hattifnattarnasgrotta så är det skog och berg.
 
Stinky och Filifjonkan kom till Muminhuset.
 
Efter lite promenad hittade vi badhuset och Dronten Edward<3
 
Haffsårkestern fick vi också se!! Hittade även ett porträtt på muminpappans koloni hihi.
 
påväg tillbaka till husen hittade vi Såsdjuret och Råddjuret! Tycker om Råddjuret extra mycket, vet inte varför. Kanske för att han är så förvirrad och överallt och ingenstans tror jag, precis som min syster och bästa vän haha.
 
Såklart det bästa på resan för mig, Tofslan och Vifslan!! Är fortfarande lycklig haha, så lame. De är så himla gulliga. Det störde mig dock att Tofslan inte hade sin lila sko på höger fot, den satt på vänster men det var det nog bara jag i hela dalen som tänkte på haha. De är i alla fall så himla söta.
 
Gick förbi Stinkys lilla hus.
 
Självklart gick vi även förbi Hemulens hus.
 
Tooticki.
 
Till sist visar jag er Häxan (och Alissa var där)! Någon av de närmaste dagarna får ni se vad jag köpte i Muminvärlden och på båten.
 
Efter en lång dag gick vi till Sniffs shop igen och jag köpte massor av saker trots att det var lite dyrare men det fanns så mycket som inte finns i Sverige liksom. Så åkte vi tillbaka till Stockholm igen och nu är jag så glad över att vara hemma, är så trött. Vill åka tillbaka dit någon gång i alla fall.

Asperger och specialintressen

För cirka en månad sedan skrev jag ett inlägg där jag berättade om min diagnos Aspergers syndrom som du läsa: här! Om du vill. Där skrev jag även att jag tänkte skriva lite mer om områden inom diagnosen och jag tänkte börja med det som jag tycker är det bästa med Aspergern vilket är specialintressen.
 
Ett specialintresse är ett av kriterierna inom diagnosen, det är dock viktigt att poängtera att alla med asperger inte har specialintressen! Men vissa av oss har och jag är en av dem. För att inte missförstås så talar jag bara för mig själv nu för jag har ingen aning om hur det är för andra med specialintressen. Såhär är det i alla fall för mig. En har oftast 2 intressen samtidigt och lär sig oftast väldigt fort och mycket på samma gång. En lägger även ner otroligt mycket tid och energi på sitt intresse men det är en positiv grej, i alla fall för mig! Intressena kan även variera, det vill säga att du inte behöver ha samma intressen hela livet. Vissa byter oftare än andra. Du är oftast även på en helt annan nivå än vad andra inom intresset är. Ibland lägger jag ner mer tid på mina intressen än på viktiga vardagssysslor för att det är mycket enklare så. Jag flyr in i min egen värld väldigt lätt.
 
Mina specialintressen är Ulrik Munther (vilket det har varit i fyra år nu) samt Mumin (där jag specifikt tycker om figurerna Tofslan och Vifslan). Jag sitter ofta i flera timmar och tittar på/läser intervjuer som jag har sett tusen gånger och glömmer bort allting annat, om Ulrik säger någonting i en intervjuv någon gång kommer jag oftast ihåg det direkt och memorerar det väldigt fort. Jag vet även vart specifika hattar är köpta och ungefär när de är köpta, jag vet vilka gubbkepsar jag såg för första gången live och sånt där som andra bara skakar på huvudet åt. När det gäller mumin så samlar jag på allt som jag hittar och jag lägger ner alla mina pengar på både Ulrik och Mumin (med undantag för fikor ibland och sånt där tråkigt). Jag lägger helst ner pengar på mina intressen! Just nu äger jag tretton Muminmuggar, fem skålar och en kanna plus en massa andra prylar från disktrasor och godis till böcker och te. Jag har elva utav Ulriks första album varav att tre är utav den nya verisionen, jag har även ett japanskt första album och en promoskiva från japan av det första albumet. Jag har två av det andra albumet och ett japanskt samt två stycken av det senaste. Sedan har jag en massa singlar från Japan och Sverige också. Jag vill nog inte ens tänka på hur många tusen jag har lagt ner på mina intressen men det känns otroligt värt det!
 
Jag har haft fler intressen inom åren och det började med Hannah Montana/High School Musical när jag var liten, Tove Styrke, sedan kom Ulrik in i bilden, Håkan Hellström, Mumin, Broder Daniel och så fotografi samt redigering! Jag är dock intresserad av fotografi, Håkan, Tove och BD fortfarande men det är inte mina specialintressen utan bara vanliga intressen. Skillnaden är alltså att jag inte fastar helt, lär mig lika fort och att det tar upp all min tid längre.
 
Mina specialintressen är det som oftast får mig att fortsätta orka kämpa på när allting annat känns meningslöst. Det är så coolt att ha dessa intressen egentligen när allt annat bara inte existerar. Det är fett coolt. Jag tror, eller jag vet att jag inte hade varit vid liv fortfarande om jag inte haft speciellt Ulrik under tiden då jag hade det som svårast i skolan och mådde som sämst och det är jag ändå sjukt tacksam för nu. 

Malmö och Köpenhamn

i onsdag åkte jag, min syster och min pappa iväg till Malmö. Vi var där bara för att litegrann, vi gick runt lite, åt (mkt mat<3) samt att vi åkte över till Köpenhamn en dag. 
 
gick runt bland blommor och gamla hus med min Ulriktygpåse, kjol samt magtröjor på onsdagen. Vi fotograferade lite men jag tyckte att allt blev dåligt.
 
det blev torsdag och vi åkte över till Köpenhamn. Min syster hade sett sin idol här för typ ett år sedan och var helt till sig över gatorna och husen som hon hade gått på innan spelningen.
 
byte utav objektiv.
 
här är pappa när vi var på något fik/restaurang/bar på en gata i Köpenhamn.
 
sedan åkte vi tillbaka till Malmö och smugglade med mc donalds mat upp på rummet hehe. Dagen därpå åkte vi hem!
 
Ps. imorgon åker jag till finland och muminvärlden!! är så jäkla peppad.